Äkillinen alaselkäkipu

Äkillisesti alkanut alaselkäkipu, ns. noidannuoli, voi olla luonteeltaan hyvinkin voimakasta ja kipu voi rajoittaa liikkumista huomattavasti. Tästä huolimatta todella harvoin on kyse mistään vakavasta. Alaselässä on pienellä alueella paljon hermotettua kudosta, kuten välilevyt, pikkunivelet eli fasettinivelet, nivelsiteet ja lihakset. Tästä johtuen mikä tahansa näistä kudoksista voi olla kivun lähteenä, vaikka niissä ei suurempaa vauriota olisikaan.

Suurin osa äkillisistä alaselkäkivuista on ns. hyvänlaatuista toiminnallista selkäkipua, joilla on hyvä paranemisennuste n. 2-6 viikon kuluessa kivun alkamisesta.

Vaikka suurin osa äkillisistä alaselkäkivuista paranee itsestään n. 2-6 viikon kuluessa, niistä toipumista voidaan nopeuttaa oikein kohdistetuilla hoitotoimenpiteillä parhaimmillaan hyvinkin paljon. Ennen varsinaista hoitoa kattavalla alkuhaastattelulla ja kliinisellä tutkimuksella pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti selkäkipusi aiheuttaja, ja sulkemaan pois mahdolliset vakavat selkäkivun syyt. Hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan suoraan selkäkivun aiheuttajaan. Aina se ei ole mahdollista, jolloin hoito on oireen mukaista.

Äkillisen alaselkäkivun hoito pitää sisällään manuaalista terapiaa, kuten lihas- ja nivelkäsittelyitä, joilla pyritään palauttamaan selän normaali toiminta ja sitä kautta helpottamaan kipua. Lisäksi voidaan käyttää tarvittaessa kivunhoitomenetelmiä, kuten akupunktiota lievittämään kipua ja siihen liittyvää lihasjännitystä.

Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on ehdottoman tärkeää äkillisen selkäkivun itsehoitoa. Yleensä kevyt liikunta, kuten kävely, pyöräily ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja selkäkipuiselle.

Akuutissa vaiheessa harjoittelu on hyvin pitkälti oireiden helpottamista sopivilla kevyillä liikesarjoilla, jolloin selkä saa liikettä ja lihasjännitys sekä kipu helpottavat. Kun kipu lähtee helpottamaan, voidaan siirtyä asteittain enemmän selkää kuormittaviin harjoitteisiin.

Tutkimusnäytön ja käypä hoito-suositusten mukaan mobilisaatio- ja manipulaatiohoidot (nivelkäsittelyt) yhdistettynä sopivasti kuormittavaan liikuntaan ovat tehokkaimmat keinot äkillisen selkäkivun hoidossa.

Varaa aika tästä.