fbpx

Akuutti niska-hartiakipu

Mitä on akuutti niska-hartiakipu?

Niska-hartiakipu saattaa alkaa äkillisesti jonkin tietyn liikkeen tai asennon seurauksena tai se voi olla hiljalleen kehittyvä oireilu lihaskireydestä ja jumin tunteesta kivuksi. Akuutti niska-hartiakipu voi voimistua jonkin niskan liikkeen tai asennon aikana tai se voi olla jatkuvaa epämiellyttävää tuntemusta hartioiden, kaulan ja kallonpohjan alueella.

Akuutisti alkanut niska-hartiakipu on lähes aina ns. epäspesifiä kipua, jonka taustalla on harvoin vakavaa syytä. Epäspesifi kipu tarkoittaa sitä, että emme voi aina tarkalleen tietää mistä kudoksesta kipu on peräisin. Suurin osa akuutisti alkaneista niska-hartiakivuista on kuitenkin lihas- ja nivelperäistä, hyvänlaatuista kipua, jolla on hyvä paranemisennuste.

Akuuttiin niska-hartiakipuun liittyy monesti kipua yhdessä tai useammassa kaularangan liikesuunnassa, esim. pään kiertäminen ja se on hyvin paikallista kipua.

Akuutin niska-hartiakivun hoito naprapatialla/fysioterapialla

Äkillisesti alkanutta niska-hartiakipua voidaan helpottaa tehokkaasti naprapaatin tai fysioterapeutin suorittamilla manuaalisilla lihas- ja nivelkäsittelyillä, joilla pyritään palauttamaan kaularangan normaali liikkuvuus ja helpottamaan kipuun liittyvää lihasjännitystä. Äkillisessä niskakivussa harjoittelun tarkoitus on pääasiassa palauttaa kaularangan normaali toiminta ja rentouttaa lihaksia.

Akuutissa niska-hartiakivussa käytettäviä hoitomenetelmiä:

Varaa aikasi akuutin niska-hartiakivun helpottamiseen tästä.