fbpx

Akuutti eli äkillinen selkäkipu

Akuutin eli äkillisen selkäkivun hoitoa Jyväskylässä

Akuutti eli äkillinen selkäkipu tai noidannuoli voi olla luonteeltaan hyvinkin voimakasta ja kipu voi rajoittaa liikkumista huomattavasti. Äkillisesti alkanut selkäkipu on hyvin usein toispuoleista eli sitä esiintyy paikallisesti alaselän vasemmalla tai oikealla puolella. Selkäkipu voi myös joskus säteillä jalkaan tai jalkoihin, pakaroiden ja reisien alueelle tai joskus polvesta alaspäin. Tästä huolimatta todella harvoin on kyse mistään vakavasta. Varsinkin alaselässä on pienellä alueella paljon hermotettua kudosta, kuten välilevyt, pikkunivelet eli fasettinivelet, nivelsiteet ja lihakset. Tästä johtuen mikä tahansa näistä kudoksista voi olla kivun lähteenä, vaikka niissä ei suurempaa vauriota olisikaan. Akuutin selkäkivun hoito tulisi koostua nykyisten hoitosuositusten mukaan manuaalisesta nikama- ja nivelkäsittelystä, pehmytkudoskäsittelystä, yleisestä liikkumisesta ja harjoittelusta sekä tarpeen mukaan akupunktiosta. Seppänaprapaattien naprapaatit ja fysioterapeutit Jyväskylässä käyttävät akuutin selkäkivun hoidossa kaikkia näitä hoitosuositusten mukaisia menetelmiä.

Akuutin eli äkillisen selkäkivun hoito naprapatialla ja fysioterapialla

Vaikka suurin osa akuuteista selkäkivuista paranee itsestään n. 2-6 viikon kuluessa, niistä toipumista voidaan nopeuttaa oikein kohdistetuilla hoitotoimenpiteillä parhaimmillaan hyvinkin paljon. Ennen varsinaista hoitoa kattavalla alkuhaastattelulla ja kliinisellä tutkimuksella pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti selkäkipusi aiheuttaja, ja sulkemaan pois mahdolliset vakavat selkäkivun syyt. Akuutin selkäkivun hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan suoraan selkäkivun aiheuttajaan. Aina se ei ole mahdollista, jolloin hoito on oireen mukaista.

Kuten jo aiemmin mainittiin, niin akuutin selkäkivun hoito pitää sisällään manuaalisia nikama- ja nivelkäsittelyitä, joilla pyritään palauttamaan rangan normaali toiminta ja liikkuvuus sekä sitä kautta helpottamaan kipua. Erilaisilla pehmytkudoskäsittelyillä pystytään puolestaan laukaisemaan tehokkaasti rankaa ympäröivien lihasten jännitystiloja. Lisäksi voidaan käyttää tarvittaessa kivunhoitomenetelmiä, kuten akupunktiota lievittämään kipua. Nykytiedon mukaan manuaalinen terapia kuuluu vahvasti akuutisti alkaneen selkäkivun kansainvälisiin hoitosuosituksiin.

Seppänaprapaateilla akuutin selkäkivun hoidossa nikama- ja nivelkäsittelyistä vastaavat naprapaatit Johanna, Aki, Jari ja Ossi, joilla on vuosien kokemus tuloksekkaasta selkäkipujen hoidosta manuaalisin menetelmin.

Liikkuminen ja harjoittelu akuutin selkäkivun hoidossa

Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on ehdottoman tärkeää akuutin selkäkivun itsehoitoa. Yleensä kevyt liikunta, kuten kävely, pyöräily ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja selkäkipuiselle.

Akuutissa vaiheessa harjoittelu on hyvin pitkälti oireiden helpottamista sopivilla kevyillä liikesarjoilla, jolloin selkä saa liikettä ja lihasjännitys sekä kipu helpottavat. Kun kipu lähtee helpottamaan, voidaan siirtyä asteittain enemmän selkää kuormittaviin harjoitteisiin.

Seppänaprapaattien fysioterapeuteilla Anskulla, Timolla ja Petrillä on vahvaa osaamista harjoittelun ja liikunnan suunnittelusta ja ohjaamisesta akuutin selkäkivun aikana.

Tutkimusnäytön ja käypä hoito-suositusten mukaan mobilisaatio- ja manipulaatiohoidot (nivelkäsittelyt) yhdistettynä sopivasti kuormittavaan liikuntaan ovat tehokkaimmat keinot akuutin selkäkivun hoidossa.

Akuutin selkäkivun hoidossa käytettäviä menetelmiä ovat mm.

Varaa oma aikasi äkillisen alaselkäkivun helpottamiseen!


Varaa aika