fbpx

Akuutti eli äkillinen selkäkipu

Akuutin eli äkillisen selkäkivun hoitoa Jyväskylässä

Akuutti eli äkillinen selkäkipu tai niin kutsuttu noidannuoli voi olla luonteeltaan hyvinkin voimakasta ja kipu voi rajoittaa liikkumista huomattavasti. Akuutti eli äkillisesti alkanut selkäkipu on hyvin usein toispuoleista eli sitä esiintyy paikallisesti alaselän vasemmalla tai oikealla puolella. Selkäkipu voi myös akuutissa vaiheessa joskus säteillä jalkaan tai jalkoihin, pakaroiden ja reisien alueelle tai joskus myös polvesta alaspäin. Tästä huolimatta todella harvoin on kyse mistään vakavasta. Varsinkin alaselässä on pienellä alueella paljon hermotettua kudosta, kuten välilevyt, pikkunivelet eli fasettinivelet, nivelsiteet ja lihakset. Tästä johtuen mikä tahansa näistä kudoksista voi olla kivun lähteenä, vaikka niissä ei suurempaa vauriota olisikaan. Akuutin eli äkillisesti alkaneen selkäkivun hoito tulisi koostua nykyisten hoitosuositusten mukaan manuaalisesta lihas- ja nivelkäsittelystä, faskiakäsittelystä, yleisestä liikkumisesta ja terapeuttisesta harjoittelusta sekä tarpeen mukaan akupunktiosta. Seppänaprapaattien naprapaatit ja fysioterapeutit Jyväskylässä käyttävät akuutin eli äkillisesti alkaneen selkäkivun hoidossa kaikkia näitä nykyisten hoitosuositusten mukaisia menetelmiä.

Linkki ajanvaraukseen.

Akuutin eli äkillisen selkäkivun hoito naprapatialla ja fysioterapialla

Vaikka suurin osa akuuteista eli äkillisesti alkaneista selkäkivuista paranee itsestään n. 2-6 viikon kuluessa, niistä toipumista voidaan nopeuttaa ja edistää oikein kohdistetuilla hoitotoimenpiteillä parhaimmillaan hyvinkin paljon. Ennen varsinaista hoitoa kattavalla alkuhaastattelulla ja kliinisellä tutkimuksella pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti selkäkipusi aiheuttaja, ja sulkemaan pois mahdolliset vakavat selkäkivun syyt. Akuutin eli äkillisesti alkaneen selkäkivun hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan suoraan selkäkivun aiheuttajaan. Aina se ei ole mahdollista, jolloin hoito on oireen mukaista.

Kuten jo aiemmin mainittiin, niin akuutin selkäkivun hoito pitää sisällään manuaalisia lihas- ja nivelkäsittelyitä, joilla pyritään palauttamaan rangan normaali toiminta ja liikkuvuus sekä sitä kautta helpottamaan kipua. Erilaisilla pehmytkudoskäsittelyillä pystytään puolestaan laukaisemaan tehokkaasti rankaa ympäröivien lihasten jännitystiloja. Lisäksi voidaan käyttää tarvittaessa kivunhoitomenetelmiä, kuten akupunktiota lievittämään kipua. Nykytiedon mukaan manuaalinen terapia kuuluu vahvasti akuutisti alkaneen selkäkivun kansainvälisiin hoitosuosituksiin.

Seppänaprapaateilla akuutin eli äkillisesti alkaneen selkäkivun hoidosta vastaavat:

Liikkuminen ja harjoittelu akuutin selkäkivun hoidossa

Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on ehdottoman tärkeää akuutin selkäkivun itsehoitoa. Yleensä kevyt liikunta, kuten kävely, pyöräily ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja selkäkipuiselle.

Akuutissa vaiheessa harjoittelu on hyvin pitkälti oireiden helpottamista sopivilla kevyillä liikesarjoilla, jolloin selkä saa liikettä ja lihasjännitys sekä kipu helpottavat. Kun kipu lähtee helpottamaan, voidaan siirtyä asteittain enemmän selkää kuormittaviin harjoitteisiin.

Seppänaprapaattien fysioterapeuteilla Anskulla ja Timolla on vahvaa osaamista harjoittelun ja liikunnan suunnittelusta ja ohjaamisesta akuutin selkäkivun aikana.

Tutkimusnäytön ja käypä hoito-suositusten mukaan mobilisaatio- ja manipulaatiohoidot (nivelkäsittelyt) yhdistettynä sopivasti kuormittavaan liikuntaan ovat tehokkaimmat keinot akuutin selkäkivun hoidossa.

Akuutin selkäkivun hoidossa käytettäviä menetelmiä ovat mm.

Varaa oma aikasi äkillisen selkäkivun helpottamiseen alla olevasta linkistä!

Linkki ajanvaraukseen.