fbpx

Akuutti selkäkipu

Mitä on akuutti selkäkipu?

Akuutti selkäkipu, ns. noidannuoli, voi olla luonteeltaan hyvinkin voimakasta ja kipu voi rajoittaa liikkumista huomattavasti. Tästä huolimatta todella harvoin on kyse mistään vakavasta. Varsinkin alaselässä on pienellä alueella paljon hermotettua kudosta, kuten välilevyt, pikkunivelet eli fasettinivelet, nivelsiteet ja lihakset. Tästä johtuen mikä tahansa näistä kudoksista voi olla kivun lähteenä, vaikka niissä ei suurempaa vauriota olisikaan. Akuutin selkäkivun hoitoa voidaan toteuttaa tehokkaasti mm. manuaalisen terapian menetelmillä yhdistettynä aktiiviseen harjoitteluun.

Suurin osa akuuteista selkäkivuista on ns. hyvänlaatuista toiminnallista selkäkipua, joilla on hyvä paranemisennuste n. 2-6 viikon kuluessa kivun alkamisesta.

Akuutin selkäkivun hoito naprapatialla/fysioterapialla

Vaikka suurin osa akuuteista selkäkivuista paranee itsestään n. 2-6 viikon kuluessa, niistä toipumista voidaan nopeuttaa oikein kohdistetuilla hoitotoimenpiteillä parhaimmillaan hyvinkin paljon. Ennen varsinaista hoitoa kattavalla alkuhaastattelulla ja kliinisellä tutkimuksella pyritään selvittämään mahdollisimman tarkasti selkäkipusi aiheuttaja, ja sulkemaan pois mahdolliset vakavat selkäkivun syyt. Hoidossa pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan suoraan selkäkivun aiheuttajaan. Aina se ei ole mahdollista, jolloin hoito on oireen mukaista.

Akuutin selkäkivun hoito pitää sisällään manuaalista terapiaa, kuten lihas- ja nivelkäsittelyitä, joilla pyritään palauttamaan selän normaali toiminta ja sitä kautta helpottamaan kipua. Lisäksi voidaan käyttää tarvittaessa kivunhoitomenetelmiä, kuten akupunktiota lievittämään kipua ja siihen liittyvää lihasjännitystä. Nykytiedon mukaan manuaalinen terapia kuuluu vahvasti akuutisti alkaneen selkäkivun kansainvälisiin hoitosuosituksiin.

Seppänaprapaateilla akuutin selkäkivun hoidossa nikama- ja nivelkäsittelyistä vastaavat naprapaatit Aki, Jari ja Ossi, joilla on vuosien kokemus tuloksekkaasta selkäkipujen hoidosta manuaalisin menetelmin.

Liikkuminen ja harjoittelu akuutin selkäkivun hoidossa

Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa on ehdottoman tärkeää akuutin selkäkivun itsehoitoa. Yleensä kevyt liikunta, kuten kävely, pyöräily ja uinti ovat hyviä liikuntamuotoja selkäkipuiselle.

Akuutissa vaiheessa harjoittelu on hyvin pitkälti oireiden helpottamista sopivilla kevyillä liikesarjoilla, jolloin selkä saa liikettä ja lihasjännitys sekä kipu helpottavat. Kun kipu lähtee helpottamaan, voidaan siirtyä asteittain enemmän selkää kuormittaviin harjoitteisiin.

Seppänaprapaattien fysioterapeuteilla Anskulla ja Petrillä on vahvaa osaamista harjoittelun ja liikunnan suunnittelusta ja ohjaamisesta akuutin selkäkivun aikana. 

Tutkimusnäytön ja käypä hoito-suositusten mukaan mobilisaatio- ja manipulaatiohoidot (nivelkäsittelyt) yhdistettynä sopivasti kuormittavaan liikuntaan ovat tehokkaimmat keinot akuutin selkäkivun hoidossa.

Akuutin selkäkivun hoidossa käytettäviä menetelmiä ovat mm.:

Varaa oma aikasi äkillisen alaselkäkivun helpottamiseen tästä.