fbpx

Akupunktio

Akupunktiota erilaisiin kiputiloihin Jyväskylässä

Akupunktio on ohuilla, kertakäyttöisillä neuloilla tehtävä hoitomuoto, jonka juuret ovat Kiinassa. Fysioterapiassa akupunktiota käytetään erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön kipujen lievitykseen ja lihasten rentouttamiseen. Akupunktioon koulutetut terapeuttimme Jyväskylässä käyttävät akupunktiota osana muuta hoitoa tai itsenäisenä hoitona. Tyypillisimpiä oireita, joihin akupunktiota käytetään ovat erilaiset päänsäryt, migreeni, hampaiden narskuttelu ja/tai yöllisestä puremisesta johtuvat kivut, lihaskivut ja -jäykkyydet sekä erilaiset hermokivut.

Miten akupunktio vaikuttaa?

Akupunktio käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitysmekanismin. Neulojen kivunlievitystehoa voidaan lisätä johtamalla neuloihin sähköä. Tätä kutsutaan PENS-hoidoksi. Akupunktiopisteet sijaitsevat ympäri kehoa iho- ja lihasmeridiaaneilla. Länsimaisessa akupunktiossa käytetään näiden pisteiden lisäksi ns. trigger-pisteitä eli kipeitä ja kireitä kohtia lihaksissa ja nivelsiteissä. Lisäksi voidaan käyttää ns. etäpisteitä tehostamaan hoitoa.

Akupunktiohoidossa neulat ovat paikallaan n. 30 minuuttia ja niitä saatetaan välillä pyöritellä ja nyppiä tehon lisäämiseksi ja kudosten tunnustelemiseksi. Parhaimman hyödyn akupunktiosta saa yleensä, kun hoitokertoja on vähintään 3 noin viikon välein. Mitään ylärajaa akupunktiokäynneille ei ole. Joskus esim. migreenin oireita pidetään hallinnassa noin kerran kuussa tehtävällä akupunktiolla.

Kenelle akupunktio sopii?

Akupunktio sopii hoitomuotona lähes kaikkiin tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloihin. Paras hoitovaste saavutetaan kuitenkin monesti seuraavissa tilanteissa:

Seppänaprapaateilla akupunktion asiantuntijana toimii fysioterapeutti Anna-Maija Teppo.

Varaa aikasi akupunktioon tästä.