fbpx

Päänsärky ja huimausoireet

Päänsärkyjen ja huimausoireiden hoitoa Jyväskylässä

Meidän naprapaatit ja fysioterapeutit Jyväskylässä auttavat sinua erikoisosaamisellaan niskaperäisten päänsärkyjen ja huimausoireiden hoidossa.

Päänsärky ja huimaus käsitellään tässä yhdessä, koska hyvin usein ne esiintyvät samanaikaisesti. Päänsärylle voi olla monta syytä ja alkuperää, mutta yleisimpiä päänsäryn aiheuttajia ovat ongelmat niska-hartiaseudussa ja yläniskan toiminnassa sekä migreeniin liittyvät päänsäryt.

Joskus niskaperäistä päänsärkyä ja migreeniä voi esiintyä samaan aikaan, jolloin voi olla hankalaa erottaa kummasta oikein on kyse. Molempia oireita pitäisi hoitaa. Jos on syytä epäillä vakavampaa päänsäryn tai huimauksen aiheuttajaa, on suositeltavaa konsultoida alan lääketieteen ammattilaista.

Yleisimmät huimausoireiden aiheuttajat

Yleisimmät huimauksen syyt liittyvät yläniskaan ja korvien kaarikäytäviin. Ongelmat näillä alueilla aiheuttavat usein niskaperäistä huimausta ja hyvänlaatuista asentohuimausta.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on pyörittävää ”karusellimaista” tuntemusta, joka liittyy lähes aina pään asentoihin ja voimistuu esimerkiksi makuulla ollessa ja asentoa vaihtaessa. Niskaperäinen huimaus on enemmänkin keinuttavaa ”laivankansi-huimausta”, joka voi tulla esille liikkuessa ja paikallaan istuessa esim. tietokoneen ääressä.

Päänsärky- ja huimausoireiden hoito naprapatialla ja fysioterapialla

Päänsärkyjen ja huimausoireiden hoito alkaa tietysti aina tarkalla tutkimisella ja haastattelulla, joilla voidaan varmistaa mistä oireet ovat peräisin.

Niskaperäisiä päänsärkyjä ja huimausoireita voidaan helpottaa tehokkaasti manuaalisilla lihas- ja nivelkäsittelyillä, jotka kohdistetaan niska-hartiaseudun lihaksistoon ja yläniskan nivelrakenteisiin. Yläniskassa sijaitsee paljon proprioseptiikkaa eli asentotuntoaistia, joka huimausoireiden ilmaantuessa on häiriintynyt. Samoin yläniskassa on pieniä lihaksia, ns. niskarusetti, sekä hermotusta, jotka voivat olla päänsärkyjen lähteenä. Manuaalinen käsittely kohdistetaan näihin rakenteisiin.

Manuaalisen käsittelyn lisäksi tärkeä osa päänsärkyjen ja huimauksen hoidossa on oikein suunnitelulla ja ohjelmoidulla aktiivisella harjoittelulla. Harjoittelun osalta on tärkeää keskittyä kaularangan lihasten asteittaiseen vahvistamiseen, yläniskan liikkuvuuden parantamiseen sekä huimausoireissa yläniskan asentotuntoaistin kehittämiseen.

Päänsärkyjä ja erityisesti migreenioireita voidaan hoitaa tehokkaasti myös akupunktiolla.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoitoon on myös olemassa omat harjoitteensa, ns. manööverit,  jotka ovat tärkein hoitomenetelmä kyseisen vaivan selättämisessä.

Seppänaprapaateilla päänsärky- ja huimausoireita ovat erikoistuneet hoitamaan:

Varaa aikasi päänsärkyjen ja huimausoireiden helpottamiseen tästä.