fbpx

Pitkittynyt niskakipu

Niskakipu saattaa alkaa äkillisesti jonkin tietyn liikkeen tai asennon seurauksena tai se voi kehittyä hiljalleen lihaskireydestä ja jumin tunteesta kivuksi. Niskakipu voi voimistua jonkin niskan liikkeen tai asennon aikana, tai se voi olla jatkuvaa epämiellyttävää tuntemusta.

Niska-hartiakivun aiheuttajat

Niskakipu on lähes aina ns. epäspesifiä kipua, jonka taustalla on harvoin vakavaa syytä. Epäspesifi kipu tarkoittaa sitä, että emme voi aina tarkalleen tietää mistä kudoksesta kipu on peräisin. Suurin osa äkillisesti alkaneista niska-hartiakivuista on kuitenkin lihas- ja nivelperäistä, hyvänlaatuista kipua, jolla on hyvä paranemisennuste.

Pitkittynyt niskakipu on usein laaja-alaisempaa ja se saattaa tuntua jomotuksena ja heijastekipuna koko niska-hartiaseudussa kallonpohjasta alaspäin. Pitkittyneissä niskakivuissa on syytä selvittää myös mahdolliset niskakivun riskitekijät, joihin kuuluvat mm. tupakointi, liian vähäinen liikunta, huono työergonomia, stressi ja purentaelimistön ongelmat.

Pitkittyneen niska-hartiakivun hoito

Pitkittyneen niska-hartiakivun hoidossa harjoittelun tukena on useimmiten hyödyllistä käyttää manuaalista terapiaa, jolla oireisiin liittyviä kaularangan ja rintarangan yläosan liikerajoituksia ja niska-hartiaseudun lihasjännityksiä saadaan helpotettua ja näin harjoittelusta saadaan paras mahdollinen hyöty.

Pitkittyneessä niskakivussa puolestaan etenevällä niska-hartiaseudun voima- ja hallintaharjoittelulla saadaan parhaat lopputulokset.

Kärsitkö pitkittyneestä niska-hartiakivusta? Varaa aika vastaanotolle tästä.