fbpx

Nikama- ja nivelkäsittelyt

Nikama- ja nivelkäsittelyt, joista käytetään myös termejä mobilisaatio ja manipulaatio, soveltuvat parhaiten rangan ja raajanivelten liikerajoituksista johtuvien kiputilojen ja muiden liitännäisoireiden hoitoon.

Mobilisaatio tarkoittaa nivelrakenteisiin kohdistettavaa toistoliikettä, jolla pyritään lisäämään/palauttamaan nivelen normaalia liikettä ja lievittämään liikerajoituksesta johtuvaa kipua ja jäykkyyttä.

Manipulaatio eroaa mobilisaatiosta siten, että siinä niveleen kohdistetaan nopea yksittäinen liike, jolla pyritään avaamaan nivelen liikerajoitus ja helpottamaan siitä johtuvaa kipua ja jäykkyyttä. Manipulaatioon liittyy usein kuultava ”naksahdus” nivelestä, joka johtuu nopeasta nivelen sisäisestä paineenvaihtelusta. Tällä äänellä ei kuitenkaan ole olennaista merkitystä hoidon onnistumisen kannalta, vaan manipulaatio voi olla yhtä tehokasta myös ilman kuultavia ääniä.

Nikama- ja nivelkäsittelyitä käytetään pääasiassa seuraavissa tilanteissa:

  • alaselän, rintarangan ja kaularangan äkilliset ja pitkittyneet kiputilat ja liikerajoitukset
  • olkapään kipu ja jäykkyys
  • raajanivelten, kuten lonkan, polven, ranteen ja kyynärnivelen kipu ja jäykkyys
  • leukanivelen kiputilat

Meillä erikoisosaamista nikama- ja nivelkäsittelyihin on naprapaateilla Jarilla ja Ossilla. Nivelten mobilisaatiokäsittelyitä tekevät myös fysioterapeuttimme Ansku, Juha ja Petri.

Varaa aikasi tästä.